Bulgarian, Thoughts

За любовта и отчужденията.

Има много видове връзки и много видове любов, но и много видове разочарования и отчуждения.

Твърде често откриваме колко много един човек значи за нас едва когато можем да говорим с минало време за него. И тогава започваме да се учим да живеем без него, макар и да не можем да си представим цялостната картинка без присъствието му в нея. Тъжното е, че понякога не е наша вината, ами такъв си е животът. От време на време, светът събира двама човека, само за да ги раздели след време. И това е то. Затваряш вратата, забравяш да гледаш назад, и избираш накъде да вървиш занапред.

Често пъти приятелствата преминават обрати, подобно на въртележка, и накрая светът ти е толкова крив, че се чудиш къде точно се намираш. Спомняш си с умиление за началото, за споделената невинност, за красотата на мистериозността, за окрилението, че си открил някой, който те разбира. Но в някакъв момент нещо се обърква и изведнъж не можеш да познаеш нито себе си, нито другия човек. Дали пък не наричат този момент “порастване”? Може би. И подобно на птиците, макар да отлитаме към нови места, рано или късно се връщаме при познатото и познатите, защото точно те са нашият “дом”, а домът не може да се замени с нищо друго.

Любовта пък има навика да разпали огъня с големи усилия и след това изневиделица да пусне буря. Буря, толкова силна, че не само почти изгася любовта, ами те и ранява, обърква, променя. И точно това са най-критичните моменти в една връзка – когато усещаш, че сърцето е ранено, и времето не го укрепва, а само си играе с него; когато самотата бавно се прониква в тялото ти, а стаята е пълна с хора; когато усещаш, че е рано да пуснеш любовта, а любовта сякаш напук се измъква. И подобно на балон в ръката си, ти държиш сърцето си открито, молиш се любовта да издържи, молиш се любовта да е достатъчна, молиш се да няма друга буря. А слънцето е скрито някъде из облаците, и няма топлина, няма и сигурност. Ти си уязвим и безсилен пред времето, някъде загубен в света – повече психически, отколкото физически. И всичко това, когато всъщност някой друг е пазител на сърцето ти, когато любовта те е накарала да оставиш някой друг да се грижи за него.

Животът трябва да се прекара в повече време на обичане, но подобно на всичко друго и любовта има своя срок на годност. Понякога любовта взима повече от нас отколкото ни дава. И макар всяка любов да дава нещо, някои единствено раняват и измъчват. Понякога просто трябва да се пуснеш от навика да обичаш някого, за да можеш да вдигнеш очи и да откриеш любовта, която ще ти пасне перфектно, доколкото думата “перфектен” е използваема в днешно време.

Понякога трябва да направиш равносметка за хората в живота си и да откриеш тези без които не можеш да живееш. Това са хората, на които трябва да кажеш “Обичам те!”. Това са хората, които не трябва да раняваш и забравяш. Това са хората, които изграждат твоето “семейство” и често приятелите са точно в тази група.

И никога, ама никога не трябва да забравяш за себе си. С времето откриваш, че е трудно да обичаш себе си, когато си зает да обичаш някой друг. И по-лесно не става. Въпросът е само дали сърцето ти се е привързало към човек, който отвръща на любовта ти. С времето откриваш и че когато обичаш, всеки нов ден е нов компромис. Ако съдбата те е събрала с човек, който те обича, позволи на сърцето си да бъде щастливо, позволи си и няколко компромиса в повече. Но ако си попаднал в капана на несподелената любов, бягай. А ако любовта единствено ранява, бягай надалеч. Бягай, преди щетите да станат сериозни… преди сърцето да спре да те обича.

Любовта е споделеност. И най-хубавото е, че когато обичаш себе си, светът ще те обича.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s