Bulgarian, Thoughts

"Не мога".

An excuse is worse than a lie,
for an excuse is a lie, guarded.
Alexander Pope

Чудя се кога точно настъпва моментът, в който се научаваме да казваме “не мога”. Това със сигурност не идва с първите годинки, защото точно тогава сме най-големите изследователи – очите ни са изпълнени с любопитство и за малките ни размери сякаш няма граници, все още недочули и неразбрали значението на думата “невъзможно”.

И макар да не искаме да направим нещо, все още не знаем как да се измъкнем от ситуацията с така познатото “не мога”. Може би крясъците и криенето под масата не са най-добрите заместители на изтърканата фраза, но пък са еквивалент на искреност и неприкритост.

Всеки път, когато чуя “не мога”, разпознавам като значение “не искам”. Защото когато искаш, намираш начини, а когато отказваш да направиш нещо – тогава навлизаш в територията на извиненията, и колкото и пригодно за ситуцията да звучи едно извинение, то си остава само и единствено извинение.

Някак си не мога да се примиря с думите “не мога”. Или може би с престореното чувство за жертвеност. Поне като не искаш да направиш нещо, бъди откровен и кажи, че не искаш. Само не и с “не мога”.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s